Aszaltszilva-leves füstölt hússal

Az aszaltszilva-leves egy tartalmas téli leves, mely könnyen elkészíthető. Sokfelé főzik ezt a levest: a Kisalföldön babbal összefőzve,  Felső-Tiszántúlon füstölt hússal és tormával ízesítve, Erdélyben füstölt hússal, esetenként tárkonnyal ízesítve készítik, az erdélyi szászok pedig krumplival és meggyel egészítik ki.
Hozzávalók
50-60 dkg füstölt, csontos disznóhús (orja vagy oldalas),
2 nagyobb murok,
1 petrezselyemgyökér,
1 csokor petrezselyemzöld,
20-25 dkg aszalt szilva,
só,
bors,
1 tojás sárgája,
2 ek tejföl

A húst lemossuk és hideg vízben áztatjuk néhány órát, ha nagyon füstös vagy sós, majd annyi hideg vízbe tesszük amennyi jól ellepi és lassú tűzön főzni kezdjük. 
Amikor a hús már majdnem készre főtt, beletesszük a murkot, petrezselyemgyökeret és zöldet. Ezeket hagyhatjuk egyben de akár fel is szeletelhetjük és a zöldet felapríthatjuk. 
Amikor a zöldségek is megfőttek beletesszük a szilvát  (ha nagyon száraz, akkor előzőleg áztassuk be kis időre langyos vízbe) és tovább főzzük még 5-10 percig.
Elzárjuk alatta a tüzet és 15-20 perc után elkészítjük a habarást: a tojás sárgáját és tejfölt simára kavarjuk, elkavarjuk egy-két merőkanálnyi levessel majd behabarjuk vele a levest.
Sózzuk, ha szükséges és tálaláskor frissen őrölt fekete borssal ízesíthetjük.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések